injail

Alla inlägg under mars 2013

Av Jöran Lundberg - 15 mars 2013 22:21

Optotekniken än en gång.

I en blogg för någon tid sedan nåmnde jag att vi i bygden var i färd med att installera TV, Bredband och Telefoni genom den så kallade optotekniken. Jag uttalade då också fahågor för att den skulle vara omodern redan innan vi hade grävt färdigt alla kabeldiken. Det är åtskilliga mil kabel som kommer att grävas ner innan alla allt ifråna Remmarn och Aspsele, Södersel Storborgarn ända ner till Gideå och Gideåbruk har optisk kontakt med omvärlden. Personligen är jag rädd för att många drar sig ur projektet om det visar sig att det blir alltför dyrt. Arguentet att fastighetspriserna skulle gå up genom denna tekniska installation är tämligen svagt. Detta eftersom det är andra kriterier som avgör en fastighets försäljningsvärde. Gör man en teknisk installation som kostar så där en 25.000 kronor och förväntas få tillbaka dessa genom ett motsvarande högre pris är man nog tämligen blåögd.

Jag erinrar mig att det inte är första gången i historien som man använder sig av optotekniken vid telekommunikation. Under artonhundratalet utvecklade man i Frankrike en teknik som genom semaforering kunde förmedla meddelanden. Man byggde upp stationer inom synhåll från varandra och kunde på så sätt skicka budskapet från station till station. Om det var fin sikt kunde man få ett telegram förmedlan från Lyon till Paris på mindre än två timmar. Ett markant gemombrott för teletekniken på den tiden. Om de bevingade semaforerarna hade anat vad som skulle hända i framtiden hade de nog varit mer ödmjuka inför sin syssla.

På sätt och vis är vi idag i samma situation. Vi måste fråga oss vad som kommer att hända i framtiden. Genom intensiv forskning kan man kanske tämligen snart utveckla en helt ny och omdanande överföringsteknik för internet som spolierar effekten av våra ansträngningar.

Samtidigt lever vi ju i nuet och måste likasom de på artonhundratalet utnyttja den  teknik som står till vårt törfogande.

Nu är det så att bloggskrivaren också lever i nuet och detta säger att tiden lupigt in på ”småtimmarna” snart, varför det kanhända är förståndigt att sätta punkt för denna bloggen. I morgon är det lördag och om jag inte läst fel i avtalet så är den arbetsfri även för pensionärer. Om det nu finns något som heter ”arbetsfritt” för denna högst priviligierade skara snyltare på välfärden. Halleluja!!

Av Jöran Lundberg - 14 mars 2013 22:46

Disharmonier.

För någon tid sedan hade  flygeln i kyrkan förlorat stämningen. Det var ett antal strängar som mistat den rätta klangen och fungerade således inte i förhållande till de andra. Det uppstod disharmonier som naturligvis inte gladde den som trakterade instrumentet. Lyckligtvis har vi avtal med en som är kapabel att stämma pianot och återställa den rätta klangen.

Av och till tappar också vi människor den rätta klangen vilket gör att vårt liv störs av ofta självförvållade diaharmonier. Det kan ske i små sammanhang men också i de stora. Ute i världen blir det då på grund av denna disharmoni, olika oroshärdar där konflikter uppstår mellan  länder. Jag tänker i den här stunden på Nordkorea där den politiska ledningen satsat stenhårt på militära maktmedel. Detta trots att den egna befolkningen lider svårt av svält och undernäring. För att invagga människorna i en tro på det egna landets förträfflighet ägnar man sig åt provokationer och vapenskrammel.

Häromdagen lyssnade jag till ett radioprogram där någon berättade om ett besök i Nordkorea. På något underligt sätt hade han lyckats ta sig igenom den yttre fasaden och fått möta den vanliga männsikan. Han var förvånad över hur de klarade sig. Utan några egentliga resurser hade de utvecklat en subekonomi som bidrog till att de överhuvudtaget kunde överleva. Lokalt producerade förnödenheter utanför den konrollerade byråkratin gjorde det möjligt att klara livsuppehället. En sorts harmoni i det lilla. Han hade en tanke om att det lilla embryot till marknadsekonomi så småningom skulle erövra landet, även om det skulle ta mycket lång tid.

Jag har alltid hävdat att om samspelet och harmonin i den lilla gruppen fungerar sprider detta sig också till de större sammanhangen. Kanske kan det vara den läkprocess som en sargad värld behöver.

Av Jöran Lundberg - 13 mars 2013 22:32

Trivselkväll med OLD-fejs.

Kyrkans arrangemang i Movattnets bygdegård till förmån för fasteinsamlingen var enligt min bedömning en mycket trivsam tillställning. Kanske inte i första hand för att OLD-fejs stod för underhållnngen utan för att det det var en stor skara trivsasmma människor som odlade en god gemenskap.

Svante Evertsson, var kyrkans representant i kväll och höll en mycket fin andakt som beskrev hur Jasus gjorde ett av sina ”tecken” bland människorna. OLD-fejs spelade naturligtvis ut hela sitt register av sköna toner blandat med fin humor vilket blev mysket uppskattat.

Att mötas så där i en enkel gemenskap har jag många gånger i min blogg beskrivit som något värdefullt. Allt för många sitter isolerade i sina stugor och lägenheter utan att någon gång få tillfälle till stimulerande umgänge. Isoleringen förstärks många gånger med mer eller mindre dåliga TV-program. Det är en ”envägskommunikation” som osvikligen leder till social ohälsa. Egocentrisitet och mental isolering verkar också menligt på den fysiska hälsan. Det är alltså grogrund för många kroppsliga sjukdomar.

 

Sanningen

Sanningen sitter trångt till ibland

den döljs av en dimridå

Att rucka på ärligheten lite grand

är frestande lätt att förmå

 

När lögnen få råda i stor som i smått

bringas vårt liv ur balans

Den sanning som människan inte förstått

har inte ett uns tolerans.

 

Så lever vi endast för sanningens skull

i ett himmelskt kollektiv

Då blir lögnen endast en skopa mull

ett förnumstigt imperativ

 

 

Av Jöran Lundberg - 12 mars 2013 22:34

En vanlig tisdagkväll

En vanlig tisdagkväll, men ändå inte. Nu har nämligen sutspelet i ishockey dragt igång. MODO mötte antagonisten Färjkestad i första matchen av sju, (förhoppningsvis) Det blev vinst för det lag som rankas som favorit, nämligen Färjestad. De vann med 4-2.

Annars har det väl inte hänt så mycket här uppe på Tallbacken. Livet går sin gilla gång i en rätt behglig pensionärstillvaro. Förutom att jag ägnat lite tid åt Björna Hembygdsförening har jag förberett för OLD-fejs som skall medverka  vid en trivselträff i Movattnet i morgonkväll. Det är kyrkan som inbuder till evenemanget som ett led i deras fasteinsamling.

KäraHustrun har varit hos ”Pedalproffessorskan” i dag. Där har hon pedikyrerats med ackuratess och finess även om Landstinget numera på grund av andra angelägnare kostnader upphört med sin sponsring av sådana åtgärder.

Så går en dag.........

 

Att älska livet

Att älska livet är en del av människan själv.

Det erfor jag idag när jag mötte några medvandrare

Det var i ett väntrum för provtagning.

Där kollade man diverse sjukdomar och krämpor.

Det var mest äldre människor där.

De var mån om sin tillvaro.

”Nu har jag blivit medlem i Varanklubben” var det någon som sa

Det är som att dansa på slak lina.

Om det går snett är man borta.

Men hur det än är.

MAN ÄLSKAR LIVET.

Av Jöran Lundberg - 11 mars 2013 22:41

Varför heter det?

När jag fikade idag åt jag till detta en rostad franska. Då undrade jag varför det heter franska? Det var inte en tillstymmelse av någon franskt vad jag kunde se. Det var en genuin gammal bulle från Skogaholm. Och när man äter Hambutgerkött då skall det absolut vara gjord av en gammal krake. Alltså hästkött. Men om man till äventyrs äter grillade hamburgare då får det inte vara ett enda spår av någon uttjänt gammal travare. Aja baja. Om man äter en Västerbottensost då vet man att den kommer från Västebotten närmare bestämt Burträsk eftersom den inte tillverkas någonannan stans på jorden. Men om man köper en Edamerost kan den lika gärna vara tillverkad i Azerbadjzjan eller Ungern.

På mejeriet i Örnsköldsvik experimenterade man en gång i världen fram en mycket välsmakande ost som de döpte till Grevé. Men eftersom detta mejeri numera är ett minne blott och i dag används som central för lyftkranar och liknande maskiner tillverkas denna ost av de flesta mejerier i Sverige. Mer eller mindre framgängsrikt. Personligen tycker jag inte den är lika välsmakande som forna tiders.

Det finns en dryck som är helt världsunik både till smak och utseende. Det är Mopärlan. Den består av ett skinande glas rent vatten. Det är nämligen så att det vatten vi dricker i Långviksmon hämtas från en tiotusen år gammal isälv som renats i kilometerlånga sandåsar med tillgång till magiska mineraler och salter. Detta ymnighetshorn som vi punpar detta undergörande elixir från flödar i sådan riklig mängd att vi ockå utan att skämmas kan använda det att spola väck våra fekalier med, Thats it.

 

Vi åt Pizza till middag idag

KäraHustrun och jag.

Om den tillverkats i Pizza det vet inte jag

Men det var en deg av något slag

Ovanpå den något sorts belag

Som med kryddor fann mitt behag.

Av Jöran Lundberg - 10 mars 2013 21:57

Långviksmonsskolan.

Som de flesta av er vet står nu vår egen skola i Colombia uppbyggd och klar. Den har också tagits i bruk till nytta och undervisning för ett antal barn. I kväll fick vi,  vid en samling i Missionskyrkan, en gedigen information från den grupp på 8 personer från vår bygd som varit med  vid bygget. Alla vittnade om fantastiska upplevelser i den minst sagt annorlunda miljön. Framförallt är det ett helt annorlunda klimat med tropisk värme året om. Det är också ett folk med ett helt annorlunda sätt att leva. Genom en ständig brist på rent vatten och sanitära förhållanden som inte är de allra bästa är de ofta utsatta för sjukdomar. Men av de berättelser som våra resenärer gav är det ett folk som är glada och positiva.

Det har varit intressant att följa det stora intresse som projektet har rönt. Vid informationsmötet var kyrkan fullsatt till sista plats. Genom Ankarstiftelsen har 100 % av pengarna gått till projektet som förutom skolan också försett området med rent vatten. Genom deras slimmade organisation där allt adinistrativt arbete utförs ideellt kan man garantera att medlen användes på rätt sätt. Insamlingen har bedrivits i samarbete med församlingens egen hjälpverksamhet i secondhandbutiken ANKARET. Därför är det troligt att det framöver blir ytterligare något angeläget projekt man kommer att driva. Man kan tycka att det är som att spotta i havet när man ser allt angelätet hjälpbehov som finns i  världen. Men jag tror att man skall fortsätta att spotta i havet för den goda sakens skull, ty det gör ändå skillnad.

Vad som varit glädjande vid den nu avslutade insamlingen är de många glada människor som bidragit med sina gåvor. Den hängivenhet och uppmuntran vi rönt i gruppen har varit helt underbart att få känna. Det stimulerar till fortsatt iver för människors behov i olika delar av världen. Der är med ett visst vemod som gruppen nu skingras.

Av Jöran Lundberg - 9 mars 2013 22:14

N´lit´n pajke minns.

Då ja va lillpajk på trettitale då vare bra mycke annelönsch häppå Mon. Då känte man varevige en. Då varen´ Erikpersn å na Erikperskarin n´Pellpersn ån Jonke Annersen. N´Postartur ån K Artur ån Nicke Ekström. Ån Jonkepersn ån Pellannersn, n´Kerstopnirsn ån  Danke Danielson ån Sampe bårti Snåre. Dä van´SalmenPersn ån Salmen Ersn Åsse vare na PelleKeck å na NickeKeck, KerstopnirsBrita å na JonkeSara å KalleBrita å AntonsHulda. De van AndersKerstopen ån Henrikson, ån Valle ån Johan ån Ante Löwer. De van ErikAnnersen åna ErikAnnersSara ån Jonke å na JonkesAnna. Då varen Nickepåmon ån JärnOlov Edlund å SkräddarAlrik

Å då fanns e Koppra å Andersson & Näslund. Åsså vare BagarSjölund å na BagarBerta. Åsså n´Ésra å Esras smopajka, de va vi de. Men de ha rönne mycke vattn önner broarn sen dess å dä ä annere tider. Dä ä liksöm mera globalt nu för tin. Falke ha namna söm man int kan uttala. Dä ä nästan söm vä körven. Föör då köfte man n´körvbit å dä mä jämt. Nu äre alla sorters körva. Dä ä Boudoin, Bratwurst, Chorizo, Goulai Kabach å Kabanoss å Knackkorv å Menguez. Åsså finns e Prinskorv, Salami å Salsiccia å Överstekorv Samhälle ha bleve söm körven dä finns liksöm mange sorters faalk nu för tin mä mange könstige namn.

Jag söm va vä n´dänn tin.

När detta skrivs har omröstningen i melodifestivalen avgjorts. Resuotatet känner ni vid det här laget och jag tänker inte kommentera det ytterligare. Det är bara att gratulera till Malmö och hålla tummarna för Robin Stjernberg som ser ut att vara en sympatisk kille.

 

Av Jöran Lundberg - 8 mars 2013 22:53

Städersskan.

En dammtuss som virvlar runt i en vrå

du jagar och stressar och driver

Och skräpet som samlats du fångar också

tillls skinanbde blankt det bliver.

 

Den yta som noggrannt skurats i går

den som du dammsög i morse

Den även i dag en rengöring får

tills den blir blnk som en Porse.

 

Och ser du en snöfläck som virvlat in

den som golvet befläckar

Då går du omkring med en amper min

tills det befriats från fläckar.

 

Om det berodde på dig det blev rent

i varje skrymsle och gömma

Du skulle ävlas båd bitti och sent

för att din städlusta tömma

 

När sen du kommer till himmelens sal

och möter  din Herre och Gud

Du ställer en fråga med vackert tal

klädd i din snövita skrud.

 

Var finns redskapen så jag kan bona

rent dina gyllene salar

Inte en enda fläck vill jag skona

mitt städsinne hjärtat hugsvalar.

 

Safir, onyx, turmalin skall jag feja

med särdeles hängiven iver

Din solkiga tronstol skall jag också greja

så att den skinande bliver.

 

Så skall jag städa en evighet lång

för att min Herre behaga

Jag struntar totalt i båd harpa och sång

om jag får damma och tvaga.

 

 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards