injail

Alla inlägg under april 2012

Av Jöran Lundberg - 11 april 2012 22:19

Med hjälp av skotern har jag i dag kört fram ved ifrån skogen. Den hårda vintern med mycken snö har gått hårt åt en del träd som brutits sönder av tyngden. Det är nödvändigt att ta reda på dessa. Det skall bli intressant att se hur länge jag kan köra på snön. Om den ligger kvar till midsommar eller? Än så länge är det fullt skoterföre och man kan gå obehindrad på skaren.

Förhoppnngsvis blir det lite ved som skall ge värme åt oss här på Tallbacken. Jag har väl ett vedlager som kommer att räcka några vintrar framöver. Skönt!!

En frestelse från  Jansson kan ibland vara gott

Och gör att livet känns rikligt och flott.


Hejdå.   Jöran.


Av Jöran Lundberg - 10 april 2012 21:57

En snöig dag på Tallbacken. Det kan verka som om vintern dröjer sig kvar än ett tag, men sådant här snöfall i april är inte så ovanligt och en del i snösmältningen. De gamla sa att nysnön ät opp gamsnön.

Då kanske det  är på sin plats att sätta in en liten vårdikt för attt påskynda skeendet. Den här dikten heter:


Då äre vorn.

Då vintern ha vöre rakt länge å snön hall på lägg ihop

Å sola gå opp pa maran å bäschvä ä oppe nan stann

Då äre vorn.


Då dagarn räck nalta länger å de bli maran nan gang.

Å de känns lättare å he opp säg, då man ä maranstrött.

Då äre vorn


Då skatern sett å skvaka å skratt på härsfanga langt neri åkern.

Å båna blöt ne säg ti tjecklere langt över stövelskafta.

Då äre vorn.


Då de bli pila på pärern å kräka stå å råme däri föse

Björkern stå å spegla säg ti vattepussa å fundär på nykläa.

Då äre vorn.


Då de forse däri bäcka, å björkern hall på sla ut.

Då timmerkörarn ha slut på skifte å sluträkninga köm.

Då äre vorn.


Då garaväre blåse ti nyckelhöle å hagelskura köm sä tätt.

Å nysnön lägg säg på gamsnön å vattesörja gå langt offör berna

Då äre vorn


Då  man dra fram dyngsläan bakal lagårn å mära lägg säg å tomm.

Å då man känn dyngtäven bårta åkern. Å anörja ä söm en grisrögg.

Då äre vorn.


Då gårn ä full å darjnåler å gamlöv. Å sorken kut däri fjölårsgräse.

Å väga ä söm en päråker å buskern väx däri tjälskötta

Då äre vorn.


Då båna dra ihop dell majbrasa, å gamlern gå ut å gå

Å då änfligen majbrasa brenn å smälare smäll sä man höpp rätt opp

Ja, då äre äntligen vorn.

 Ja, alla kära bloggdiggare då kommer våren!


Hejdå. Jöran.





Av Jöran Lundberg - 9 april 2012 20:51

Kollade lite i mitt bildgalleri idag. När jag titttade på bilderna jag tagit under sommaren fick jag en påtaglig längtan. Nu har vintern varit rätt länge så det är dags att det vänder mot vår och sommar. Men än är det väldigt mycke snö kvar och det ser inte ut att bli någon radikal ändring inom en snar framtid. Det aviseras fortfarande snö och kyla.

När pimpelfiskarna borrade sig igenom isen på påsklördag var det närmare 80 centimeter. Så än så länge är det ett stabilt istäcke. Bor man i Norrland är det väl så här det skall vara. Så det är således bara att gilla läget. Som en liten klen tröst tänker jag lägga ut några sommarbilder, främst ifrån Tallbacken med omgivning.

Ta denna blogg som em liten hälsning inför sommaren och gläds åt framtiden.

En vårsupé av högsta klass,
kommer alltid väl till pass.


Hejdå. Jöran.


  

En sommarbild över Storsjön


  

 Tallbacken om sommaren.


 

 

Blommande syrener.

    

Några sommarbilder till er förnöjelse. 

Av Jöran Lundberg - 8 april 2012 21:30

En vanlig påskdag på Tallbacken, hur fångar man den? Kanske genom att delta i en påskmässa i Björna kyrka. Det har nämligen blivit en tradition att jag får förmånen att tillsammans med kyrkoherden dela gåvorna i den heliga måltiden. En tjänst jag ser som en stor förmån. Björna församling är numera  pastorat tillsammans med Själevad.. Pastoratet har nyligen installerat en ny kyrkoherde vid namn  Peter Persman som visade sig vara en mycket mjuk och förtroendeingivande personlighet. Det var första gången han deltog i en gudstjänst i Björna. Uppståndelsebudskapet var temat.

Att vi sedan också var till Trehörningsjö pingstkyrka och fick ytterligare en föreläsning om uppståndelsen var kanske i mesta laget men jag tyckte det var intressant. Samma föreläsare som i Hemling i fredags nämligen  Teol dr. Sören Sigvardsson Nordmaling. Samma faktaspäckade och lärorika förkunnelse.

Det var dagen i dag som gett oss behag av skiftande slag.


Hejdå.  Jöran.


Av Jöran Lundberg - 7 april 2012 19:28

I dag påsklördag har jag varit engegerad i en pimpeltävling som fiskevårdsområdet och LIIF anordnat. Det var underbart väder med goda fiskeförhållanden varför det var rekordstort deltagarantal. Cirka 120 deltagare i ungdoms- och seniorklassen Under två och en halv timme drog de upp nästan 60 kilo fisk. Mest abborre men också mört och
någon enstaka gäddavad vi kunde utläsa av deltagarna var att de trivddes alldeles utmärkt och var nöjda och glada.

Vi tillhandahöll hanburgare och dricka  samt kaffe kokt över öppen eld. Jag fotade en del för att skildra evenemanget och en del av dessa tänker jag lägga ut på bloggen.


Att äta en pimplad fisk kan ske utan risk.


Jöran.


 

Det var välordnat med kansli och servering.


 

Det var många "fiskeställningar".


Roland med sin häftiga huvudbonad.


En underbar fiskedag på Storsjön. 

   


Av Jöran Lundberg - 6 april 2012 22:27

Långfredagen har gått i lugnets tecken på Tallbacken. Kärahustrun och jag besökte missionkyrkan i Hemling. Där fick vi ta del av en mycket intressant föreläsning om vad som egentligen hände den fredag då Jesus korsfästes. Domen föregicks av ett mycket sofistikerat intrigspel mellan översteprästen Kaifas, prokuratorn Pontius Pilatus och lydkonungen Herodes Antipas. Ingen av dem fann någon hållbar anklagesepunkt som kunde leda till ett så hårt straff som korsdöden. Kaifas ville döma honom för hädelse mot Gud (förenat med dödsstraff enligt judisk lag) För Pilatus som hävdade romesk rättsuppfattning var detta inget brott (romarna hade ingen annan gud än kejsaren). Ett lagrum i romesk lag som var förenat med korsdöden var om någon kunde bevisas vara upprorsmakare. Grund för en sådan anklagelse fann inte Pilatus hos Jesus. Pilatus låg risigt till och var nära att mista sitt ämbete eftersom Heordes Antipas rapporterat till kejsaren om en rad misstag han gjort. Efter massiva påtryckningar från framförallt översteprästerma dömde han således Jsus till korsdöden trots att han var  övertygad om att han var oskyldig. (jag tvår mina händer)

Dödsdomen verkställdes enligt romersk lag men fulbordades enligt judisk. Enligt romesk praxis skulle kroppen hänga kvar tills gamarna gjort rent hus och benknotorna ramlade ned. Enligt judisk sed kunde en korsdöd inte  vara kvar under sabbaten utan måste begravas innan dagens slut. Således begravdes Jesus sedan man fått tillstånd därtill av Pilatus som var benägen att få händelsen ut världen så fort som möjligt. Enligt föreläsaren är dessa händelser inte bara beskrivet i Bibeln utan också av flera samtida romerska historiker. En mycket givande föreläsning.

Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 5 april 2012 21:55

Det kanske är på sin platsatt i ”stilla veckan” ägna en blogg åt förmågan att sova. Sömnen är en viktig del av vårt liv. Utan den skulle vi inte fungera särdeles väl, det skulle till och med vara livshotande. Nu är det så väl beställt att vi inom Lundbergsläkten är kända för att kunna sova i alla livets situationer. När min farfar Johan Lundberg, banvakt i Mattarbodum och medlem i missionsförsamlingen besökte förmiddagsgudstjänsterna i missionshuset var det väl känt att han under den långa predikan tog sig en rejäl tupplur och hade under tiden laddat batterierna. En förmåga och en egenhet som ärvts medråge av efterföljande generationer.

Min pappa Esra lade sig alltid på britsen i rastkojan efter middagsrasten och sov ungefär en tio minuter en kvart. Efter det var han redo för en fullvärdig arbetsinsats. En gång kunde vi spika fast honom i britsen utan att han vaknade.

Thor-Leif, våran grabb följde ofta med mig till arbetet när han var så där en fem, sex år. En gång när jag med lasttraktorn lossade ett lass tegel ifrån en lastbil satt han uppe på hyttaket. Genom takfönstret såg jag hur han lade sig och somnade där uppe. Han sov lugnt och tryggt under hela tiden jag lossade lasset. Jag tyckte det var bra gjort.

Det är ju så att det finns olika sömntyper. A och B.  A-sömntypen är morgonpigg, men vill gärna komma i säng  i tid på kvällen. B-sömntypen däremot sover länge på morgonen och är uppe länge på kvällen.  Någon enstaka har förmågan att vara alert både på morgonen och kvällen. Vårt sömnbehov varierar tydligen.

Avslutar med en liten vers som jag hittade i en tidning:

Upp att verka, livets dag är kort

Ej skall gyllne morgon sovas bort.


Därmed önskar jag er alla en god sömn.

Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 4 april 2012 22:48

Vintern håller i sig här på Tallbacken. I dag har det varit ett lätt snöfall.Frostiga nätter har det också varit. Jag har varit ute i skogen och tagit reda på ett antal tallar som brutitssönder av allt för tungt snötäcke. Det får bli ved som förhoppningsvis skall värmavårt hus så småningom. I mårse när jag kom ut hade det frusit ordentlig skareså det bar alldeles utmärkt. På så vis är det lätt att jobba.Om en markant utvecklad idétorkapräglar den här bloggen får ni ha överseende med. Men det är ju ”stilla veckan”så det kanske inte är så underligt om uppslagen tryter.


Ägga inte upp er allt förmycke, det kan vara skadligt i mitt tycke.


Hejdå. Jöran.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards