injail

Alla inlägg under april 2012

Av Jöran Lundberg - 19 april 2012 22:52

Som jag antydde i går var jag och käraHustrun på paltfest i Gideå i dag. Enligt svenska kungliga paltakademien finns det två markanta huvudfamiljer inom paltvärlden. Det är den så kallade Pitepalten som har en avlägsen släkting hos Kroppkakan. Likheten består i att båda har det stekta fläsket inbakad i sig. Skiljelinjen hos dessa släktingar består i att Pitepalten har en mer hårdför och robust kroppsbyggnad med dess basuppbyggnad av mandelpärer och kornmjöl medan dess kusin Kroppkakan har en mer bräcklig lekamen. Den genuina palten som serverades i Gideå i dag kan man likna mer som en brottare elles tyngdlyftare i sin konsistens. Den ligger där på tallriken i all sin fullkomliga prakt och
kompletteras  i sin tillvaro av gemenskapen med knaperstekt sidfläsk, lingonsylt och en klick äkta bondsmör.

De superskickliga Paltmakarna i Gideå har dessutom genom diverse kulinariska manipulationer gett den en smakupplevelse som tyvärr inte går att beskriva i språkform. Den måste upplevas.

Som jag antytt vid tidigare tillfällen inträder efter inmundigande av så där en 15 till 20 paltar ett mirakulöst dvalliknande tillstånd benämnd Paltkoma. Det har ifrågasatts om man i detta tillstånd är kapabel att köra bil, men efter ett utslag i Högsta Domstolen (HD) är det fullt tillåtet eftersom det inte finns några pålitliga sätt att mäta egenskaperna hos det helt unika tillståndet.

OLD-fejs spelade upp en stor del av dess resertoar vilket uppskattatdes å det vildaste av den ålderstigna publiken. Genom att varva med en del roliga historier och benäget bistånd av ”Världens vildaste morfar” skilde vi oss från uppgiften med heder..

Att Brynäs skulle skrinna hem SM-guldet var väl i viss mån väntat men kan å andra sidan ses som en parantes i svensk hockeyhistoria. Bra hockeyunderhållning har de i alla fall bjudit på. Nog om detta.


En mustig Kalops som med tilltugg serveras

Den kan av en matsmältningsapparat helt absorberas

Och göra att tillvarons mått divergeras.


Hejdå.  Jöran.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 18 april 2012 22:45

Trots att våren dröjer och det är massor av snö kvar är det väl dags att ”ta opp säspärern”. Om vi åker till stan som vi planerat till fredag skall jag inhandla några knölar så pass att vi kan ”ta opp färskpärern at höst´n”

Som jag antydde föut skall en del av morgondagen ägnas åt en paltfest vilket troligen blir mycket intressant.
Särskilt som OLD-fejs skall stå för underhållningen. Riktigt hur vi lägger upp programmet är inte klart med något blir det väl. Det blir väl att spela några sköna låtar och dra några vitsar innen de äter palten. Således innan de hamnat i det gränsland till medvetslöshet som benämnes ”paltkoma”. Jag återkommer kanske i morgon med en utförligare rapport.


I lövad skrinda jag åt en lövad biff som sätter på livet sin piff.


Hejdå.  Jöran.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 17 april 2012 22:25


Man kan väl ställa sig den frågan om det skall bli vår och sommar någon gång.Just nu snöar det och vädergudarna har signalerat för att det skall bli rätt rikligt med den vita nederbörden. Det är alltså flortfarande motiverat med vinterdäck på bilen. Annars hade jag planerat att skifta till sommardäck den här veckan.
Men icke sa Nicke.

Efter en rafflande uppgörelse vann Skellefteå ytterligare en match i ishockeyslutspelet. Det innbär att det blir en kollossal drabbning nere i Gävle kommande torsdag. Det kan ju vara lite frustrerande att släpa med sig guldhjälmarna land och rike kring och i match efter match.

Det var väl inte någon inspirerande textmassa på min blogg den här kvällen, men ni får hålla till godo med det som är. Jag gratulerar er  alla tappra bloggdiggare.


Om måltiden skall bli angenäm. Sleva då i dig en fruktig kräm

Den gör mycken nytta i magen och håller dig vid liv hela dagen.

Då kan du ej någonsin sluta att livets maximaler avnjuta.


Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 16 april 2012 22:09

Det har varit rätt tyst ett tag  om OLD-fejs i min blogg. Detta har berott på att vi har haft ”påsklov”. Men nu är vi igång igen och i full verksamhet. Vi har varit samlade för en övning i dag och en genomgång inför kommande framträdanden. Den här veckan skall vi medverka vid en ”paltfest” i Gideå som SPF anordnar. Det är en traditionsrik tillställning med ett gäng glada pensionärer som slukar stora mängder av den goda anrättningen tills de flesta inträder i den beramade ”paltkoman”. Det är ett nirvanaliknande tillstånd som inträder när man  inmundigat så där en femton till tjugo pärpaltar med alla tillbehör i form av knaperstekt fläsk, smör och lingonsylt.

Till veckan blir det Hej svejs med OLD-fejs i Movattnets bygdegård. En glad kväll med många  trivsamheter och klurigheter. Vi skall också göra ett nedslag på Björnaborg till veckan.

Jag hade tänkt att skifta till sommardäck på bilen men vågar inte verkställa detta på grund av aviserade rikliga snöfall. Visst kan man klara sig med sommardäck, särskilt och de är nya och frächa och man kör med omdöme och måtlig hastighet. Men peppar, peppar.


Man skall älska, inte hata om man förtär en Svampfritata

Det är nämligen en rätt som gör hungrig mäsncha mätt på alla sätt.

Om vi därtill väl är lata blir vi nogsamt så kavata

att vi ser livet rätt och slätt som en smaskig efterrätt och det blir lätt.


Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 15 april 2012 22:40

Kvällen har präglats av Elitseriens finalspel i ishockey. Det var vinna eller försvinna för Skellefteå nere i Gävle.
Det var en riktig kämpamatch från båda lagen och vem som helst skulle kunna vinna. Nu stod det 3-3 i full tid och matchen gick till sudden death. Det betyder att spelet fortskrider till dess att något av lagen gör ett mål. Det betyder i sin tur att det kan dröja flera perioder innan det tar slut.Dock kunde Skellefteå pricka in segerpucken redan i första förlängningsperioden vilket betyder att det blir minst ytterligare en match i första hand i Skellefteå.

Annars har det varit en underbar dag på Tallbacken med idel solsken.


Att förtära en pytt, är ej något nytt

och med ett ägg eller två kan man förstå

att livet blir skönt att leva.

Om man sen får en glass av finaste klass

Då blir dagen en fest för nogräknad gäst

Och livet blir skönt att leva.


Hejdå.  Jöran.


Av Jöran Lundberg - 14 april 2012 21:37

Jag brukar ägna en del bloggar till att berätta om forna personligheter i Långviksmon. Sådana som jag minns ifrån min barndom eller sådana jag hört berättas om. En äldre man och hans hustru var Nicke Ekström och hans fru. Därför tånker jag berätta historien om Nicke och hans tama gris. Den lyder så här berättad på björnamål:

´n Nicke Ekström varn stoern kär, lang å reslen. Han hadde langt e skägg som va alldelens kritvitt. Han såg ut söm en patriark från nan uta Moseböckrern. Kälinga harns va litn å smal, hon räckte inte ens te ärmhöla på´n. Man kan säge att dam va e ojörnsschlete par. Men på na vis sä passe dam ihop för onga hadd dam fott. Men dam hadde flötte hemifrårn för länge searn. Dam va döv bägge två, kälinga harns va sä gött söm sterndöv. Sä när döm va inomhus o tala vä varann sä könne man stå utanför å fatta vareviga orl dam sa.

En sömmar hadde ´n Nicke tage säg en griskulting söm han sku ha te julgris. Ettersöm han int hadd nan kette däri föse att´n sä lätt´n grisn få bo inomhus. Å jäg må säg att renligare varels fo man lete ätter. Han hadde en låe ve nalta sann ti, å där jole kamratn harns alle sine behov. De meste då han va ute sä jorle han ifrårn s’äg på backen. Dån Nicke å kälinga harns geck å la säg då la säg grisn neaför sänga å söv hele natta. Å jeg må säge att en rekten kamrat varn. Han farde´n fot öm fot vars han än geck. Då man mötte dam på bögda sä san Nicke åt grisn: ”Nu ska du helse”. Å då nicke grisn vä huvve å sa Nöff,Nöff.

´n Nicke hadde en litn odling söm han gräfte opp vä gräfta för å ha te pärlann neste år. Då va grisn hos´n å  böka å gräfte like mytje han. Å då´n Nicke geck hem te kälinga sin å drack kaffe farde grisn väan hem å tog en rast han å. Han feck säkert smaka na grisgött.

De va nog en sorgens da då ´n Nicke va tjvungen tå slakte grisn, men han feck ju i alla fall en välsignad julhalg vä mytje goen mat.


Att pölsa å pärern ä  gott på den dietetn levr man flott.


Hejdå. Jöran.


Av Jöran Lundberg - 13 april 2012 21:42

En underbar vårvinterdag på Tallbacken med strålande sol och några plusgrader. Var en sväng med skotern till vedskogen. På kvällen var vi bjuden på Millas resturang för en liten summering av påsklördagens fisketävling. En
angenäm kväll där vi konstaterade att tävlingen gett bra resultat.

Vårt kära barnbarn Johan Lundberg från Järved har varit hos oss någon dag. Han har påsklov och valt att vara några dagar hos farmor och farfar. Johan delar intresset för korsord med oss och är riktigt duktig att läsa sådana.

Jag måste väl ge er svaret på gåtan om strutsen från gårdagen.

Svar: Båda benen är lika långa, särskilt det högra.


Milla bjöd på en vällagad entrecot något som var väldigt gott att få.


Lägger ut några bilder från överläggningarna i samband med festligheten på Millas resturang.


 

Delar av arrangörsgruppen i överläggningar.

 

 

Vid festligt dukat bord på Millas resturang.

    

Samma gäng

 

Johan Lundberg är en verksam kille som ibland klättrar uppåt väggarna, men trivs utmärkt med farmor och farfar.

Av Jöran Lundberg - 13 april 2012 09:46

Dagens blogg för torsdag blir ganska kort den innehåler endast en fråga?

Vad är det för likhet mellan en struts?

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se