injail

Alla inlägg under december 2011

Av Jöran Lundberg - 7 december 2011 08:03

Under de här dagarna före jul är vi ett gäng som besöker alla bygdens 70+are med en liten julgåva. Det här året i form av en bok som heter "Himlen är på riktigt".

Härom dagen besökte jag en person som skulle fylla 90 om något år. På frågan om hur det stod till blev svaret "Hä lörns int klaga", "skull man gräv ne säg te krämpern äre fäll bäst å flytt". Sen kom det ett klingande skratt. Så berättade hon om ett läkarbesök där doktorn hade frågat hur det kom sig att hon alltid var glad. "Att vara positiv och glad ä bäste medicinen" blev svaret. Tänk, sade läkaren, om jag kunde skriva ut det på recept, det skulle bli billigt för landstinget och folk skulle må bättre.

Jag har sagt det förut, "Ett gott skratt förlänger livet". Jämmer och elände har vi ändå nog av. Förnöjsamhet  är livets bästa rollator. Samtidigt ska man komma ihåg att allt mänskligt framåtskridande i grunden bottnar i oförnöjsamhet. De flesta av idéer och uppfinningar har tillkommit av lusten att få det bättre.

Som en följd av denna positiva livssyn ska OLD-fejs öva idag för att vara ute och roa människor och försöka att locka dem till ett gott skratt. Få se om det lyckas.


Frukost med gröt och ägg, lockar en gubbe med skägg.


Med det stänger jag (lite försenat) lucka 6 i min adventskalender.

Hejdå. Jöran.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 5 december 2011 21:51

I natt kom det en liten gnutta snö så pass att det blev vitt på marken. Även om man kan mäta den i bara någon centimeter blev det plötsligt lite annorlunda.  Det blev fakttiskt genast ljusare och när solen steg över horisonten var det riktigt skönt. Jag skojade med någon om att nu har vi fått nog med snö i vinter. Får den bara ligga kvar kan vi räkna med en vit jul.

Annars har det väl inte hänt så mycket på Tallbacken den här vanliga måndan. Jag var en sväng till Långvattnet och hälsade på hos Rut och Bengt Sondell. Jag hade också med mig en gåva från församlingen, boken "Himlen finns på riktigt".

Jag har också bidragit till julförberedelserna genom att koka en omgång knäck. Det är verkligen enkelt: 2 dl grädde, 2 dl sirap och 2 dl socker. Låt koka upp och i med en stektermometer och låt puttra till lite drygt 120 grader. I med 2 dl sörmandel (hackad) och fyll sedan formarna. Jag använder en sked. Vill man få det lite smarrigare kan man klicka i lite smör mot slutet av processen. Väl bekomme.

Om de ej är allt för lata, kan de sig mata med potatisfrittata och kycklingmotata.

Med denna märkliga rätt stänger jag lucka fem i min adventskalender.

Hejdå. Jöran.


ANNONS
Av Jöran Lundberg - 4 december 2011 22:25

I dag har KäraHustrun och jag varit till Örnsköldsvik för att övervara luciakröningen i Pingstkyrkan. Detta med anledning att Ida var med bland tärnorna. Det var en fin högtid.

Det hela började med att Domsjö kyrkokör under ledning av Tomas Sondell, bjöd på ett fint program med traditionella och nyare julhymner. Tomas, som är en bygdens son, är mycket duktig körledare.

Så kom då luciatåget med Lucian, tärnorna och alla de andra småtärnorna. Både Lucia och tärnor fick var sitt vackert smycke att bära om halsen. Jag tycker förstås att Ida var vackrast, hon skulle med bravur ha burit luciakronan. Hon var  också gladast av dem alla och bjöd på sin charm.

Efter Pingstkyrkan bar det av till Missionskyrkan där det var en annan julkonsert. Medverkade där gjorde en gospelgrupp som våran Kristina är med i. De hade också ett jättefint program.

Nu är det åter söndagkväll och en ny vecka ligger framför med allt vad den skall fyllas med. Säkert intressanta och spännande saker.

 Jag hörde i dag att Choritzo skall in i  Svenska akademiens ordlista och en sådan förnämlig företeelse vill vi inte mista, det vore väl det sista.

Nu skall jag umgås med John Blund en stund, han gör mig frisk och sund.

Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 3 december 2011 22:32

En årligen återkommande begivenhet av stor betydelse är den traditionella julbuffén som går av stapeln i  missionskyrkan så här års före jul. 130 personer har betalat 150 kronor var för att dels få en god underhållning men också få avnjuta ett mycket gott och välkomponerat julbord. Med barnen och ungdomarna och alla övriga medverkande var vi nog mer än 150 som träffades och trivdes i missionskyrkan den här lördagseftermiddagen. Ungdomarna i T12 (tio till tolvåringar) framförde ett julspel som behandlade Jesu födelse.  Våran barnkör "Himlaväsen" medverkade också med ett antal sånger, vilka de sjöng med stark inlevelse.

Hela kvällens behållning går till att finansiera församlingens ungdomsarbete under det kommand året. Många lotterier såldes också under kvällen och då både lotterivinsterna och maten skänkts av ideella krafter blev det säkert ett bra netto. Det är ett bra initiativ som varje år röner stor uppskattning i bygden. En mycken fin insats gjordes också av kvällens värdinnor Stina och Hanna. Vilka duktiga tjejer.

Sen måste jag också kommentera vädret en aning. I stället för vit snö som skulle ha lyst upp vintermörkret en aning kom det regn och rusk som gjorde det ännu mörkare och tristare. Fast det är en bit in i december har vi inte en gnutta snö. Trist, trist, jomenvisst. Men,

Mörket skall flykta snart ur jordens dalar eftersom vi i morgon skall vara i Örnsköldsvik och se då Lucia krönes i pingstkyrkan. Då är vårt äldsta barnbarn, Ida med bland tärnorna vilket är en fin upplevelse för farmor och farfar. Vi tar för givet att det går bra för dem.

Ett smarrigt fika i luciatider, blir det nog vad det lider om vi jobbar och gnider, och om ingen bestrider, sker det nog sent omsider.

I motsats till en adventskalender stänger jag nu lucka nummer 3.

Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 2 december 2011 22:39

Det  finns ett uttryck som lyder så här: Fram på småtimmarna. Jag har många gånger undrat när småtimmarna börjar, men aldrig fått nåt svar. Men inte desto mindre kommer många tankar och meningar till just den tiden.

Min huvudsakliga sysselsättning den här dagen har varit att avverkat några tallar som jag nämnt om i ett flertal bloggar den senaset tiden. Nu skall det väl vara fri sikt ner till ekvatorn för att hämta hem de rätta signalerna.

Sen har det väl inte hänt så mycket mer, kvällen har ägnats åt lite degande framför TV-n med diverse program.

En smarrig smörgås med ägg på, var väldigt gott att få och njutes nu som då, hejdå hejdå.

Jöran


Av Jöran Lundberg - 1 december 2011 22:36

Kreativitet är utveckling. Det är också lusten att skapa någonting. Det är också så många olika skapanden. Man kan skapa med sina händer: måla, skulptera, rita, snida, bygga, osv.  osv.

Jag har väl i viss mån lusten till att måla med ord och meningar. Även om jag misslyckas ibland med mina "skapelser" känner jag ändå en viss tillfredsställelse i detta.

De som är en del av livet på Tallbacken har åter lagt en dag till evigheten. Jag har börjat kapa ned de träd som skymmer signalerna från den där tingesten nere vid ekvatorn. De har lovat från Viasat att så fort det inte är något som skymmer sikten kommer de och monterar anläggningen.

MODO lyckades norpa två poäng mot Frölunda och tog därmed något steg uppåt i tabellen.

Flatbrö mä blana å smöre, de ä de som gör´e


Good night, sleep tight. Don´t let a flies bite.

Jöran.


Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se