injail

Alla inlägg under december 2011

Av Jöran Lundberg - 23 december 2011 21:42

Att skriva julklappsrim är väl något som hör julen till. Det är dessvärre många som inte själva har orken eller ådran att åstadkomma sådana. Därför tänker jag erbjuda mina bloggdiggare att skriva rimmen åt er. Det går till så här att ni går in på kommentarer och anger vilken julklapp ni vill har ett rim på så svarar jag med ett mer eller mindre finurligt rim. Vi kan säga att min bloggrimstuga är öppen till klockan 12 på julafton. Vid den tiden stänger jag  för att åka till Järved och julfirande där.

Rimexempel:

Denna klappen bör du djupt begrunda för den kan både blinka liksom blunda= Blunddocka.

Inför denna klappen du bör inte tveka,för dennna kan både slå och teka. =

Ichockeyklubba.

Denna klappen gör någon mamma glad, används när hon tar ett bad = Badtvål.

Sitt inte bara där å dega, med dessa kan du ut och knega. = Gåstavar.

Salta och med lite dill, knapra på närhelst du vill. = Chipspåse.

Med denna saken uppå knoppen blir du grann och fin på toppen.= Luva eller mössa.

Denna klappens många blad gör kanske någon mäsncha glad. = Bok el. Humorbok.

Hoppas du ej bryter nacken. När du med denna tacklar backen. =  Skatebordbräda.

Nu du säkert sussar gott och du därtill ligger flott. = Påslakan.

Denna klappen som du vet, ger på sjön dig säkerhet. = Flytväst.

Med denna doldisklapp du kan göra en Puschup.


Så kom till mig med era klappar innan fantasin jag tappar.


Julen är full utav mandel och nötter, sylta och skinka och sviniga fötter.


Hejdå. Jöran.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 22 december 2011 21:56

Nu har vi passerat årets kortaste dag. Det var en fin vinterdag då solen nätt och jämt orkade upp över horisonten vid Sjöbottenliden. I och med det går vi åter mot ljusare tider och om vi har tur får vi väl uppleva en vår och sommar. När jag idag var på Björnaborg och underhöll "gamlern" vädrade jag ett uttryck som jag hört någon gång som lyder: Till nyår ha dagen längte ett kanksteg och till tjugondan en släalängd. Nog ett uttryck från den gamla bondepraktikan.

Hör och häpna!! Jag har huggit en julgran (på min svågers skog med hans tillåtelse).

Inte världens vackraste gran men ändå. Det föranleder mig att skriva en visa på en känd melodi;

Du julegran, du fulegran nu står du där och darrar

Till trettondan, du fulegran då står du där och knarrar.

På dina grenar finns ej mer ett enda barr så långt man ser

Till nästa år jag hugga får en gran som inte barrar.

 

En bommel här, en bommel där jag hängt i dina grenar

En ängel här, en tomte där med julen dig förenar.

Så lyser du i all din prakt och står för julen på din vakt

sen är det slut, du åker ut, allt över stock och stenar.


Utan ett endaste gnäll och med en väldig smäll, stänger jag lucka 22 i kväll.


En Skomakarbörs så mjäll och fin ger mig fullt mått dioxin.


Hejdå. Jöran.ANNONS
Av Jöran Lundberg - 21 december 2011 21:25

Julen är ju traditionernas helg. Det är SHVAG som gäller nämligen "så har vi alltid gjort". Dä är det så här att vi på Tallbacken de senaste tio femton åren firat julafton i Järved hos Thor-Leifs familj. Ända sedan Johan var en liten grabb har hans storasystrar  Ida och Emma agerat som tomtar. Varje år har han varit lika fascinerad av tomtarnas besök. Han har alltid spelat med till 100 procent. Nu är Johan 10 år och spelar hockey med Järveds IF. När KäraHustrun frågade honom om han trodde att det skulle komma några tomtar i år svarade han helt frankt: "Vi gör väl som alla åren förut, vi tar Ida och Emma. Så var det med den saken.

Julförberedelserna går lugnt tillväga här på Tallbacken. Visserligen har väl dammsugaren tagits fram ur förrådet men någon utpräglad stress har den inte åstadkommit. Det enda som jag ororar mig  lite för är att jag ännu  inte huggit någon julgran, men det ska väl ordna sig på något sätt.

Jag var in i en aff'är som sålde plastgranar och där saluförde de bland annat en rosafärgad plastgran, vem skulle vilja ha en sådan i sitt hem. Men det kanske är ett sätt att bryta en tradition.

Dan före dan före dan före dopparedan stänger jag även lucka 21 till alla bloggdiggares belåtenhet.

Jag kom just på att dopparedan är ett utmärkt ord för särskrivning.

Om ni inte väntar till dopparedan kan ni doppa redan.


Hejdå, Jöran.


Av Jöran Lundberg - 20 december 2011 22:23

Som jag antydde i gårdagens blogg har OLD-fejs gästspelat på ett äldreboende i Örnsköldsvik. Rönnen ligger vid Vallaområdet överst på stan. Jag må säga att det var en mycket intressant upplevelse. Det är rätt många som bebor hemmet så vi hade en väldigt stor publik. Vi spelade ut hela vårt register av låtar och visor. Givetvis var det julens melodier som dominerade. Men även andra glada melodier.

Jag har översatt Pärleporten till Björnamåle med framlidne Nicke Sjödin som inspiratör. Den sjöng jag för gamlern. En vers och refrängen lyder som följer:

En gudomli vattekälle, stor å frödi djup å bre

Ha n´herren här berett mäg söm ja fo öse borti te  

Han ha hedd opp farstedööra sä at jäg kön ta mäg in

gernöm blon sin ha han kjöft mäg å ha täge mäg söm sin.

Så går livet vidare och lackar mot jul även då får vi ta varje dag som den kommer och alltid göra det bästa av den. Med några kilo positiva tankar varje dag går det trots tyngden mycket lättare. Eller hur?

Med de tänker jag stänga även lucka nummer 20.

Jag har sagt det förut och det utan prut: Korv i ugn gör mej rofylld och lugn.

Hefdå. Jöran.


Av Jöran Lundberg - 19 december 2011 21:01

I dag har två åttioplussare varit nere på fabrikstaket och skottat snö. På sina ställen var det mer än 60 centimeter tjockt lager. Vi har röjt cirka 300 kvm. så det blir en hel del. Men det var rätt gynnsam konsistens på snön så det gick väldigt fort. På ungefär två och en halv timme hade vi forslat undan kung bores täcke bestående av 150 kubikmeter.

I morgon skall OLD-fejs till Örnsköldsvik för att underhålla på Rönnen, ett äldreboende i kommunens regi. Jag får väl återkomma med en liten rapport från evenemanget.

KäraHustrun skall också följa med då vi samtidigt passar på att gratta Emma i Järved som fyller 16 år den 21sta. Trots att hon är född så nära julafton är vi noga med att inte glömma födelsedagen.

Det var vad som timat för att med högburet huvud kunna stänga även lucka nummer 19 i min kalender.

Julbordets fröjder når hisnande höjder om man är glader och nöjder.


Hejdå. Jöran.


Av Jöran Lundberg - 18 december 2011 22:00

Den här söndagen den sista före jul har det varit två julkonserter som jag medverkat i. Först var vi i Missionskyrkan här i Långviksmon kl. 10.30 där vi hade en gudstjänst med ett mycket fint sång och musikprogram. Medverkande var "Gamsångara" tillsammans med Salig Blandning. Våran sångledare AnnaCarin stod för ledningen tillsammans med en del andra.

Sedan var vi på kvällen i Björna kyrka och medverkade i en konsert tillsammans med Björna kyrkokör och Björna Gospel. Som ni förstår var det även där ett mycket fint program. Julens budskap fick en mycket fin framtoning i de båda arrangemangen.

Ja, sen ha de ju flistere och snöat mest hela dagen så jag har skottat en hel del snö. Det är faktiskt en del plusgrader så det rasar från taket vilket gör att det blir ännu mer snö att skotta. Härligt, härligt.

I morgon börjar vardagsveckan före jul med allt vad det innebär. Men det är bara att ta det lugnt och gilla läget.

Äter man "Korv i ugn" blir man lugn, äter man däremot potatis som är pressad blir man  oroad och stressad.

Hejdå. Jöran.


Av Jöran Lundberg - 17 december 2011 21:49

Om en vecka vid den här tiden har vi avverkat det mesta av julafton. Då är det hela nästan över. Därför är den vecka som ligger framför oss en tid då vi förbereder oss för det som raskt går förbi.

Här på Tallbacken tar vi det väldigft lugnt med dessa förberedelser. Visserligen kommer väl en eller annan dammtuss att förvisas till dammsugarens mörka och skräckinjagande inre, ett eller annat rån kanske kommer att rullas, en Jansson kommer att få sina slantade potatisar och en gran förses med bomler m.m Men egentligen är det inte så förödande om inte alla dessa poletter faller på sin givna plats. Det viktiga är att vi trivs med varandra och med vår tillvaro. Kanske ska vi mitt i detta "mörker" tända ett ljus, sitta ner och låta våra tankar komma till ro. Vi människor älskar att vara uppfyllda av förväntan men jag tror att denna förväntan får inte bli något tungt som läggs på våra axlar. Jag menar att de krav som ligger havande i denna får inte dominera vår tillvaro.


Ett förväntans ljus

 

Må vi tända vårt förväntans ljus

för att lysa upp vårt hus

och skapa ro och frid.

Mitt i livets larm och brus

vi låter tidens ultimus

stärka oss i juletid.

 

Så må vår digra stress och jäkt

kläs i sinnesfridens dräkt

till lisa för vår själ.

en frid  som är med sången släkt

och som har ljusa tankar väckt

till nytta för vårt väl.


Med den lilla dikten stänger jag även lucka nummer 17. Väl bekomme.


Så väntar oss julbordets fröjder som tar oss till hisnande höjder.

Hejdå. Jöran.


Av Jöran Lundberg - 16 december 2011 22:31

Den senaste tidens störningar i elförsörjningen visar hur sårbart samhället är. När jag de senaste dagarna besökt olika människor har jag fått skiftande berättelser om hur de har behärskat situationen. Till Strängbetong som är vår största industri och helt beroende av att kraftförsörjningen fungerar forslade Vattenfall upp ett gigantiskt reservkraftverk för att hålla produktionen igång. Så träffade jag en familj som hade ett Trangiakök som de tagit fram för att laga mat på. Det var bara det att de hade ingen rödsprit att driva det med.

Vi här på Tallbacken har klarat oss väldigt bra. Det vedeldade värmesystemet fungerar utan cirkulationspump, så varmt och skönt hade  vi det. Redan tidigare hade vi försett oss med ett gasolkök ( inkl. gasol) som fungerade utmärkt vid matlagningen. Dessutom hade vi  pannlampor av LED-typ så vi kunde till och med fortsätta med vårt korsordslösande i godan ro. Vi höjde även stämningen genom att tända massor av ljus. Ändå var det ett dygn av inaktivitet där man ibland inte visste vad man skulle ta sig för.

Som tur var för oss och Vattenfall slog vädret om och all snö som låg på träden töade av. Nu har det varit töväder några dagar så snötäcket  har blivit betydligt tunnare. yr.no varslar om lite nederbörd av och till under den kommande veckan så en vit jul är vi troligen garanterade.

Med denna delvis "mörka" rapport från dagarna före jul stänger jag med frimodighet även lucka nummer 16 i min adventskalender.

Man får ta vad man får. Därför åt vi pölsa i går. Oh så gott vi mår där vi går, eller står. Att sen ta sig en tår det vad man trår.

God fortsättningg och slut på veckan före jul önskar jag alla mina kära bloggdiggare.

Hejdå. Jöran.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se